Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και επιγραφές στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και επιγραφές στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 11935/19.06.2006

Προς:
- κο Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων


Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παρατηρείται έντονο το πρόβλημα της παράνομης τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών και της μη τήρησης της νομοθετικής διάταξης όσον αφορά στις αποστάσεις μεταξύ των διαφημιστικών πλαισίων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η απόσταση μεταξύ των διαφημιστικών πλαισίων πρέπει να είναι 100 μέτρα, ενώ στις εκτός σχεδίου περιοχής η προβλεπόμενη απόσταση είναι 1000 μέτρα.

Τα στοιχεία, ωστόσο, που προκύπτουν από έρευνα του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνολογικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αποδεικνύουν ότι το 70% των υφιστάμενων πινακίδων και επιγραφών είναι παράνομες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι επιγραφές που χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς λόγους από ραδιοφωνικούς σταθμούς, ινστιτούτα αισθητικής, φροντιστήρια είναι μεγαλύτερου μεγέθους από αυτό που ορίζει ο νόμος.
Πέρα από οποιουσδήποτε λόγους αισθητικής ρύπανσης του πολεοδομικού συγκροτήματος και όχι μόνο, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι 12% των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώνονται αποδίδονται στην τοποθέτηση πινακίδων παρανόμως σε σημεία του εθνικού και αστικού οδικού δικτύου, που αποσπούν την προσοχή των οδηγών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων


- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις ήδη τοποθετημένες παρανόμως διαφημιστικές πινακίδες και επιγραφές;

- Τι σκοπεύει να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο έτσι ώστε να μην προκύψουν στο μέλλον νέες τοποθετήσεις παρανόμων διαφημιστικών πινακίδων και ώστε να τηρούνται στο έπακρο οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις;